torstai 22. toukokuuta 2014

Greenwich Mean Time

Eräänä alkukeväisenä päivänä pyörähdimme Emin kanssa Greenwichin kukkulalla, jossa sijaitsee alueen tunnetuin nähtävyys: vanha tähtitieteellinen observatorio Royal Greenwich Observatory. Kuninkaallinen observatorio on kuuluisa siksi, että sen mukaan on määritelty nollapituuspiiri sekä aikavyöhykkeiden perustana oleva Greenwich Mean Time (GMT).


Sisäänpääsy observatorioon maksaa viitisen puntaa opiskelijalta. Yleensä ihmiset maksavat sisäänpääsymaksun nimenomaan sen takia, että pääsevät poseeraamaan nollameridiaanille, jalat asetettuina sen molemmille puolille. Observatoriosta löytyy kyllä muutakin, kuten astronomiaan liittyviä esineitä ja kojeita, mutta tärkein nähtävyys on nollameridiaani.Meille sattui huono vierailupäivä, kun tuntui siltä, että koko Lontoon kaikki koululaisryhmät olivat pakkautuneet sinä päivänä observatoriolle. Paikka oli aivan tupaten täynnä ja meitä ahdisti. Niinpä käytiin pikaisesti ottamassa nuo pakolliset turistikuvat nollapituuspiiristä, ja sen jälkeen kiertelimme nopsasti muut jutut läpi. Olimme tosi helpottuneita, kun pääsimme ruuhkasta ja hälystä eroon.

Tykkään Greenwichistä paikkana ihan älyttömästi. Siellä on kiva puisto, hienoja ja vanhoja rakennuksia sekä mukavan pienet markkinat, mutta itse Greenwichin päänähtävyys, observatorio, ei täyttänyt odotuksia.

Nollapituuspiirin pystyy tsekkaamaan muuten myös ilmaiseksi Royal Greenwich Observatoryn edestä, jos ei halua maksaa pääsymaksua observatorioon.

Greenwich sijaitsee 15 minuutin bussimatkan päässä työpaikaltani, joten sinne on mukava lähteä aina välillä vetämään henkeä.

Greenwichin puiston ja yliopistoalueen välissä sijaitsee yksi maailman suurimmista merenkulkumuseoista, National Maritime Museumjohon on ilmainen 
sisäänpääsy.

2 kommenttia:

  1. Greenwich on kyllä makia, mää tykkäsin erityisesti noista maisemista! Ja kävin hummailemassa ilmaiseksi, tosin en oo nyt ennää ihan varma että meninkö pummilla koululaisryhmän mukana vai kävinkö siellä minne pääsee ilmaiseksi. Noh, onpahan käyty! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että taisitpa pummilla mennä. Muistelisin, että sulla oli ihan samanlaisia kuvia kun mulla tosta nollapituuspiiristä. Kätevää, että kävit koululaisesta. Nuoren ja nätin näköinen pikku-Inka <3

      Poista