keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

LONTOO TOP 15

Hyvät naiset ja herrat! Tässä tulee viimeinen postaus Lontoosta! Nyt tuntuu siltä, että on aika karistaa Lontoon pölyt hetkellisesti jaloista ja siirtyä eteenpäin. Ja mikä olisikaan parempi aihe viimeiselle postaukselle kuin Lontoon parhaiden paikkojen muistelu ja niiden laittaminen paremmuusjärjestykseen. 

Esittelyssä on siis tänään LONTOON TOP 15 NÄHTÄVYYDET. 

15. Lontoon taidemuseot + British Museum


Lontoon museotarjonta on yksi maailman huikeimmista. Kulttuuri- ja historiaihmisille Lontoo on maanpäällinen taivas. Lähes kaikkiin museoihin ja taidenäyttelyihin pääsee ilmaiseksi. Kokoelmat ovat superlaadukkaita. British Museumin tarjonta muumioista Pääsiäissaarten patsaaseen ja Rosettan kiveen on pökerryttävä. Museossa kierrellessä tuntee olonsa etuoikeutetuksi tutkimusmatkailijaksi. Taidemuseoista Tate Modern, Tate Britain ja National Gallery ovat vertaansa vailla. Tate Modernin parvekkeelta pääsee kaiken lisäksi nauttimaan Thames-näkymistä ilmaiseksi.

Lisää postauksia museoista löydät täältä, täältä, täältä, täältätäältä ja täältä.

14. Tower of London
Lontoon paras historiallinen nähtävyys on Tower of London. Se on kallis, mutta joka pennin arvoinen. Towerin sisältä löytyy muun muassa kuningattaren mykistävän koreat kruununjalokivet ja paljon paljon muuta. Keskiaikaisen linnan muureja kiertämällä oppii sen verisestä historiasta ilman, että tarvitsee maksaa mitään. Infokylttejä on joka nurkalla. 

Lisää postauksia Tower of Londonista löydät täältä ja täältä.

13. Emirates Air Line
Oyster Cardilla toimivan köysiradan, Emirates Air Linen, kyydissä pääsee näkemään itäistä Lontoota - paikkoja joita harvemmin turisti tulee nähneeksi. Vaunun kyydistä näkee muun muassa 02-areenan, Thamesin tulvapadot, London City Airportin ja Canary Wharfin pilvenpiirtäjäalueen. Lontoon mittakaavassa Emirates Air Line on halpa tapa päästä yläilmoihin ihailemaan Thamesin varren maisemia. Rata kulkee North Greenwichistä Royal Victoriaan, josta paluumatka kannattaa tehdä DLR:llä. Junan kyydistä pääsee kurkistelemaan Lontoon satama-altaisiin ja Canary Wharfiin.

Lisätietoja löydät täältä.

12. Greenwich
Greenwichin kaupunginosa on kuin pieni sympaattinen kylä Lontoon kaakkoisosassa. Greenwichistä löytyy kaunis yliopisto, kuninkaallinen observatorio, pieni puistoalue, hienot näkymät joelle, pieni katettu markkina-alue, Cutty Shark -purjevene, maailman suurin merenkulkumuseo sekä Thamesin ali kulkeva kävelytunneli. Greenwichin kukkulalle kiivetessä tuntee melkein elävänsä yhdessä Jane Austenin romaanissa, sillä kävelyreitti menee kauniiden rakennusten, yliopiston ikkunoista kuuluvan klassisen musiikin ja vihreän nurmikon keskellä.


Lisää postauksia Greenwichistä löydät täältä, täältä ja täältä. 


11. Barbican High Walks
Lontoon katukuva koostuu lähes poikkeuksetta kauniista ja matalista tiilitaloista, katoilta pilkistelevistä savupiipuista, vanhoista ja koristeellisista kivirakennuksista, jylhistä kirkoista sekä tunnelmallisista pubeista. Poikkeuksen tekee utopistinen ja futuristinen Barbicanin alue, joka edustaa arkkitehtuuriltaan brutalismia. Betoniasuinalueessa on jotakin karulla tavalla puoleensa vetävää. Alueen katetut käytävät ja autottomuus tekevät paikasta loistopaikan lenkkeillä niin auringonpaisteessa kuin vesisateessa.

Lisätietoja Barbicanista löydät täältä.

10. Kaksikerroksiset bussit / mustat taksit
Kaksikerroksiset punaiset bussit ja mustat taksit ovat osaltaan tekemässä Lontoosta Lontoon. Oikeastaan ne ovat yhtä kuin Lontoo. Bussien yläkerrasta näkee kaupungin tosi hyvin, joten ne ovat myös mahtava keino halpaan turistikierrokseen Lontoossa. Maisemien lisäksi bussissa pääsee tarkkailemaan tavallisia lontoolaisia, jotka palailevat työpäivän jälkeen koteihinsa tai suuntaavat kavereidensa kanssa viettämään iltaa ulos. Samalla huomaa myös sen, ettei sellaista asiaa olekaan kuin tavallinen lontoolainen. Lontoon muodostaa nimittäin hilpeänsekava sakki ihmisiä eri kulttuureista ja aatteista. 

Lisätietoja busseista löydät täältä.

9.  Futis

Brittiläinen futiskulttuuri kannattaa kokea ainakin kerran elämässä. Kun Suomessa ei ole tarjolla laadukasta jalkapalloa, Briteistä sitä kyllä löytyy. Lippuja huippuotteluihin on vaikea saada ja ne ovat kalliita, mutta jos on valmis joustamaan Valioliigan peleistä Mestarien liigan otteluun tai Englannin liigacupiin, lippuja löytyy varmasti ja halvalla, jos osaa kärkkyä oikealla hetkellä. Kannattaa katsella joukkueiden omilta nettisivuilta milloin liput tulevat myyntiin. Valtavat stadionit, huutavat ja pomppivat fanit sekä heidän riemunsa ja epätoivonsa ovat kokemisen arvoisia asioita, vaikkei itse futiksesta niin välittäisikään.

Lisätietoja brittifutiksesta löydät täältä.

8.  Borough Market

London Bridgen läheisyydestä löytyy varsinainen ruokataivas. Suurelta Borough Marketin alueelta löytää ruokaa vaikka mistä eri ruokakulttuureista. Tarjolla on lähi- ja luomuruokaa, juustoja, leivonnaisia, lihoja ja vihanneksia. Ruoka-annokset eivät ole Lontoon halvimmat, mutta tarjonta on tiettyinä markkinapäivinä huikeaa. Katukojujen ruoka on hygieniatasoltaan laadukasta, sillä Lontoossa on katuruoan suhteen tiukat säännökset, joita valvotaan ja noudatetaan. Tavalliset lontoolaiset kaappaavat suosikkikojultaan ruoka-annoksen matkaansa ja siirtyvät syömään annostaan läheisen Southwarkin katedraalin pihalle.

Lisätietoja Borough Marketista löydät täältä.

7.  Camden Town Market
Camden Townissa järjestetään joka päivä markkinat. Sunnuntaina porukkaa on kuin pipoa, joten yleensä olen pyrkinyt käymään siellä muina päivinä. Alue on särmikäs, rosoinen ja vähän likainen. Markkinoilta löytyy makeita printtipaitoja, koruja ja kenkiä. Katuruokaa voi syödä kanavan varrella, jossa pitkät jokilaivat lipuvat kohti patoa. Lähes pakollista on myös ostaa joka kerta mansikkacrepe.

Lisää postauksia Camden Townista löydät täältä ja täältä.

6.  Brick Lane / Brick Lane Market
Lontoo on markkinoiden luvattu kaupunki. Brick Lanen markkinat järjestetään joka sunnuntai, ja tarjolla on kirpputoripöytien, vaatteiden, kirjojen ja korujen lisäksi myös hirveä määrä hipstereitä. Markkinoiden lisäksi Brick Lanelta löytyy vintage-liikkeitä, graffitteja, kirjakauppoja, kahviloita, bangladeshilaisia leivosliikkeitä sekä Lontoon parhaimmat ja halvimmat curry-ravintolat.

Lisää postauksia Brick Lanesta löydät täältä ja täältä

5.  Puistot: Hampstead Heath / Primrose Hill
Markkinoiden lisäksi myös puistot ovat lähtemätön osa Lontoota. Puistoja on Lontoossa paljon, ja niiden tunnelma vaihtelee sen mukaan kuinka hoidettuja ne ovat. Kaksi mahtavaa puistoa näköalatirkistelyyn ovat Hampstead Heath ja Primrose Hill. Molemmat sijaitsevat kukkulalla, josta avautuu kivat maisemat Lontoon keskustaan. Primrose Hill on trimmattu kuninkaallinen puistoalue, kun taas Hampstead Heath on jätetty enemmän luonnontilaan. Sen puistoalueelta löytyy myös pieniä luonnonvesialtaita, joissa lontoolaiset käyvät kesäisin uimassa pientä maksua vastaan.

Lisää postauksia Lontoon puistoista löydät täältä, täältä ja täältä.

4.  Shoreditch / katutaide
Shoreditchin alue Itä-Lontoossa on supertrendikäs. Sieltä löytyy  niin taidegallerioita, katutaidetta, pubeja kuin viileimmät baarit ja yökerhotkin. Parasta siellä on alati muuttuva katutaide. Graffitteja löytyy joka kulman takaa ja parhaiten alueen saa haltuun kävelemällä, eksymällä ja löytämällä.  

Lisää postauksia Shoreditchista löydät täältä, täältä ja täältä.

3.  Musikaalit / teatteri
Photographs by Manuel Harlan; Made in Dagenham

Jos Lontoossa skippaa musikaalissa tai teatterissa käymisen, skippaa aika paljon. Taso on nimittäin maailman parasta. Tarjonta on järjettömän monipuolista, näyttelijät ovat maailmanluokkaa ja teatterit koristeellisia. Vai miltä kuulostaisi tulevan kesän ohjelmistosta esimerkiksi Bradley Cooperin näytelmä The Elephant Man tai Damian Lewisin ja John Goodmanin teatteriesitys American Buffalo? Molempiin on muuten vielä lippuja jäljellä, jos haluaa juonen lisäksi päästä ihailemaan mieskomeutta lavalla.

Lisätietoja musikaaleista ja teatterista löydät täältä.

2.  Brixton MarketVärikäs afrokaribialainen asuinalue Brixton on minun lempikaupunginosani. Siinä on vain vähän Lontoota, mutta paljon muita maita. Ennen kaikkea se tuo mieleeni Kuuban tai Kairon. Brixtonin markkinoilta voi ostaa halvalla vaikka mitä aina krääsästä afrikkalaisiin huiveihin ja koruihin, mutta eniten tykkään sen kansainvälisestä tunnelmasta. Peruukkikauppoja on joka kulmalla ja vihanneskojuilla myydään kummallisia vihanneksia ja jauhoja. Ruokapaikat ovat sympaattisia eri värisine muovituoleineen. 

Lisää postauksia Brixtonista löydät täältä ja täältä.

1.  Thamesin varsi


Ensirakkauteni Lontoossa oli kaunis jokivarsi, eikä alun ensirakkaus ehtinyt haihtua mihinkään vuodessa. Tämä ensirakkaus on ja pysyy! Vaikkei Thamesin vesi ole missään määrin kirkasta ja puhdasta, tulee jokivarren viehätys jostain muusta. Lempikävelyreittini kulkee Westminsterin sillalta London Bridgelle asti. Toki jokivarren maisemia kelpaa ihailla missäpäin Lontoota tahansa. Jokivartta pitkin kävellessä ei haittaa kylmä tuuli tai talvinen ilma, hyvä fiilis on ja pysyy.

Lisää postauksia jokivarresta löydät täältä, täältä ja täältä.

---

Ps. Huomenna lontoolaiset tunnelmat vaihtuvat aurinkoiseen Espanjaan! Barcelona ja paras ystävä kutsuvat! Pakkasin laukkuuni ballerinat ja varvassandaalit, mutta en ihan täysin käsitä, että niitä voi ihan oikeasti päästä käyttämäänkin. 

2 kommenttia:

  1. Jes, mitä vinkkejä! Bongasin monta uutta paikkaa ja kokemusta, ja oikeastaan iski jo paniikki että meidän Lontoon-reissu on ihan liian lyhyt. Onneksi aina voi mennä uudestaan!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tän piti olla niin TOP 10 -postaus, mutta niin siitä vaan tuli TOP 15 :D. Teidän Lontoon reissu on ihan liian lyhyt, mutta niin on kaikki reissut Lontooseen, älä huoli!

      Poista