tiistai 7. huhtikuuta 2015

Victoria & Albert Museum


Kensingtonissa sijaitsee kaksi valtavan suurta museota. Kadun toisella puolella on luonnontieteellinen museo dinosauruksineen ja toisella puolella Victoria & Albert Museum

Natural History Museumissa kävin jo keväällä, koska halusin välttämättä nähdä dinosaurusten raatoja lymyilemässä käytävillä. V & A -museo sen sijaan jäi minulta melkein käymättä, sillä en oikein tiennyt, mitä museosta löytyy.

Sen sanotaan olevan maailman suurin muotoilu- ja sisustusesineiden museo, mutta sieltä löytyy myös maalauksia, jäljennöksiä antiikin rakennuksista, koruja, metallitöitä, soittimia, valokuvia ja tekstiilejä. Ja miljoona muutakin asiaa. Oikeastaan tarkemmin sanottuna museosta löytyy yli neljä ja puoli miljoonaa esinettä ja 150 galleriaa.

Museon sisältö on edelleenkin minulle epäselvä. Aluksi yritin ottaa selvää missä gallerioissa kannattaa käydä, mutta luovutin. Liika on liikaa - jopa minulle.

Marraskuussa käytiin kumminkin pyörähtämässä sisällä rakennuksessa, sillä tunsin jonkinasteista velvollisuudentunnetta käydä tuollakin museossa. 150 galleriasta valitsin tutustumiskohteeksi ainoastaan yhden osaston ja päätin, että se saa riittää. Olin edelleen puolikuollut edellisellä viikolla päättyneistä joulumyyjäisistä, enkä millään jaksanut kiinnostua oikein mistään. 

Menimme siis muotigalleriaan, missä pääsee ihailemaan muun muassa Coco Chanelin, Christian Diorin, Yves Saint Laurentin ja Vivienne Westwoodin luomuksia. Osasto oli tosi kiinnostava, mutta harmillisen pieni. En olisi pistänyt pahakseni, jos huippusuunnittelijoilta olisi ollut enemmänkin teoksia esillä.

Muotigallerian jälkeen törmäsimme mielettömän kiinnostavaan vaihtuvaan näyttelyyn, missä esiteltiin poliittisten aktivistien käyttämiä erilaisia protestivälineitä, merkkejä ja julisteita. Näyttely oli vieläkin kiinnostavampi kuin muotiosasto. Esittelyssä oli niin suffragettien käyttämiä julisteita kuin apartheidia vastustavia rintamerkkejäkin. Kaiken väsymyksen keskellä tulin sittenkin tosi iloiseksi, kun oltiin jaksettu raahautua museoon. Yritin imeä itseeni mahdollisimman paljon menneiden aikojen aktivistien rohkeutta ja elämänasennetta sekä samalla tsempata itseäni tulevaisuudessa seisomaan rohkeammin tärkeäksi kokemieni asioiden takana.

Victoria & Albert Museumissa on myös ihan mahtava lahjatavaraliike! Sieltä löytyy tosi makeita koruja korviksista rannekoruihin, sisustusesineitä sekä kiinnostavia kirjoja. Olisin voinut ostaa sieltä vaikka mitä, mutta köyhänä lontoolaisena tyydyin yhteen korvispariin ja sormukseen. Niistä onkin tullut ihan minun lempikorujani, joita edelleenkin käytän eniten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti