keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Book of Kells



Dublinissa ollessa halusin ehdottomasti tsekata Trinity Collegen, yhden Euroopan kuuluisimmista yliopistoista. Minulla on omituinen tarve päästä vertailemaan kaikkia mahdollisia yliopistorakennuksia Oulun yliopistoon, joka on ehkä maailmankaikkeuden karmein yliopisto visuaalisesti. Opetuksesta, luennoista ja kursseista tykkäsin kyllä paljon, opettajista vielä enemmän, mutta ruoasta ja rakennuksesta en todellakaan (ja minä sentään suurimmaksi osaksi opiskelin pikkuisen viihtyisämmällä uudella puolella). 

Halusin tuona päivänä päästä taas kauhistelemaan Oulun yliopiston oransseja sisäseiniä, ikiaikaisia piirtoheittimiä, betonisia ulkoseiniä, koleita käytäviä ja epäviihtyisää ympäristöä ihmeellisine opiskelijaparakkitaloineen. Ja tottahan se oli, että Oulun yliopisto hävisi ulkonäkövertailussa Trinity Collegeen 100-0.

Trinity Collegen alueelle turisti pääsee vain kävelemällä sisään. Kampusalueella oli paljon kauniita rakennuksia, mutta löytyi sieltä moderneja betonihirvityksiä kauniiden vanhojen talojen rinnalla.

Irlannin toiseksi suosituin nähtävyys heti Cliffs of Moherin jälkeen löytyy Trinity Collegen kampusalueelta. Sen vanhasta kirjastosta löytyy Book of Kells, keskiaikainen näihin päiviin asti säilynyt kuvitettu latinankielinen evankeliumikäsikirjoitus. Kirjan ovat valmistaneet kelttiläiset munkit noin vuonna 800.

Kyseessä on siis todellinen Irlannin kansallisaarre, jota ihmiset jonottavat katsomaan. Old Libraryssa on myös muutakin nähtävää, kuten Long Room, josta löytyy 200 000 kirjaston vanhinta kirjaa. Samassa huoneessa järjestetään myös erilaisia näyttelyitä.

Mekin päätimme liittyä jonoon, sillä vaikutuimme ajatuksesta, että Dublinissa pitää jonottamalla jonottaa johonkin nähtävyyteen. Pääsymaksu oli aika kallis, mutta opiskelijakorteilla saimme hintaa nyittyä muutaman euron halvemmaksi.


Book of Kellsiä ei saanut valokuvata, mutta tuijottelimme sitä lasin läpi. Olisi kyllä hirveän paljon tehnyt mieli päästä kääntelemään sen sivuja! Vielä enemmän teki mieli päästä kirjoihin käsiksi Long Roomissa, missä tosissaan lepäsi se 200 000 vanhaa kirjaa eri kerroksissa. Ja vielä sitäkin enemmän olisi tehnyt mieli ryhtyä historiantutkijaksi samantien, heti paikalla ja nyt eikä myöhemmin.

Samassa tilassa oli näyttely Irlannin kansallissankarista, koko saaren ensimmäisestä kuninkaasta Brian Borusta (941-1014), joka kunnostautui lyömällä inhat ja rötöstelevät viikingit sodassa (tosin puolet sen ajan irlantilaisista sotivat Borun joukkojen sijasta viinkinkien joukoissa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti