lauantai 22. elokuuta 2015

Thingvellir / Pingvellir


Ensimmäinen tosi tunnettu kohde Golden Circlellä oli Pingvellirin alue. Se on kuuluisa monestakin syystä. Ensinnäkin alueella sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkaantumiskohta. Toisekseen samainen paikka on toiminut Islannin parlamentin eli alltingin kokoontumispaikkana aina 900-luvulta lähtien, ja kolmanneksi siellä sijaitsee Islannin presidentin kesäasunto.

Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkaantumisen sanotaan näkyvän todella selvästi alueen kivimuodostelmissa, mutta me ei oltu kyllä ihan varmoja, että missä kohdissa ne laatat sitten lopulta lepäsivät. Pingvellirissä oli monia eri kivi- tai kallioseinämiä, joiden välissä oli kuilu. Parhaiten mannerlaattojen erkanemisen erottaisi sukeltamalla merenpinnan alle, mutta meitä ei jostain syystä houkuttanut arktisessa merivedessä täriseminen tiukat kuivapuvut päällä.

Historiaihmiselle oli siistiä nähdä paikka, missä yksi maailman vanhimmista parlamenteista on kokoontunut. 900-luvulta lähtien Pinvellirissä säädettiin ja toteutettin lakia, käytiin oikeutta ja julistettiin kristinusko Islannin viralliseksi uskonnoksi. Silloin kun minut hyväksyttiin lukemaan historiaa Oulun yliopistoon, pääsykokeisiin täytyi lukea kirja Pohjoismaiden historiasta. Kirjassa käsiteltiin yhtenä osana viikinkiaikojen allting-kokouksia Islannissa sekä kristinuskon saapumista Pohjolaan, ja nyt näin omin silmin paikan, josta olin lukenut noin viisi vuotta aiemmin.

Kaiketi paikka oli ihan käymisen arvoinen sen historiallisen arvon takia, ja on tietenkin kiva päästä sanomaan, että on seisonut mannerlaattojen erkaantumiskohdan päällä (vaikka suurempi konkretia mannerlaatoista ei olisi ollut pahitteeksi). Jos Islannissa on kiireisellä aikataululla liikkeellä, en laittaisi kuitenkaan Pingvelliriä pakollisten kohteiden joukkoon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti