keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Kodittomien kierros Shoreditchissa




Reissukavereiden juttuja kuunnellessa olen tullut siihen tulokseen, että opastetut kiertokävelyt ulkomailla eivät ihan taida olla nuorten ja trendikkäiden reppureissaajien suosiossa. Oppaan perässä löntystely on heidän mukaansa kammottavan tylsää   hommaa - ja mikä vielä pahempaa, siinä tuntee itsensä parhaimmillaankin keski-ikäiseksi ja pahimmillaan eläkeläiseksi. Sitten ne pitkäveteiset oppaat yrittävät vielä kaataa niskaan kaikenmoista turhaa tietoa aina kaupungin historiasta vallitsevaan arkkitehtuuriin asti.

Olen itse niin epätrendikäs, että myönnän tykkääväni perinteisistäkin opaskierroksista. Osallistun niihin kuitenkin aika harvoin, sillä luen ennen reissuun lähtöä joka tapauksessa samat tiedot kohdemaan opaskirjoista tai blogipostauksista.

Nykyään kävelykierroksia on kuitenkin vaikka minkälaisia. Enää ei tarvitse tyytyä perinteiseen nähtävyyskierrokseen oppaan johdolla. Lontoossa järjestetään muun muassa kodittomien vetämiä kävelykierroksia, joissa tutustutaan nähtävyyksien sijasta kodittomien arkeen sekä eri kaupunginosien näkymättömiin paikkoihin sisäpiiriin kuuluvan oppaan avulla. Voisin veikata, että perinteisten opaskierrosten vannoutuneimpien vihaajienkin sydän sulisi yhdellä tällaisista kierroksista. 




Lontoossa kodittomien kierrokset kulkevat nimellä Unseen Tours - award winning walking tours of London. Kierroksia vetävät kodittomat ja ex-kodittomat oppaat, jotka tuntevat ja tietävät asiansa. Kierrokset rakentuvat viiden eri kaupunginosan ympärille. Jokaisessa kaupunginosassa on oma oppaansa, joka on asunut samalla alueelle jo vuosia. 

Jotkut saattavat muistaa, että olen aiemminkin blogannut kodittomien kierroksista. Silloin kyseessä oli Covent Gardenin kierros, jossa oppaana oli iki-ihana ex-koditon Viv. Tällä kertaa osallistuimme Shoreditchin kaupunginosaan suuntautuvalle opastukselle. Oppaanamme toimi tälläkin hetkellä kodittomana oleva Henri, joka osoittautui yhteiskuntakriittiseksi älykkääksi taiteilijaksi. Covent Gardenin ja Shoreditchin lisäksi myös Brick Lanen, Camden Townin ja London Bridgen alueille tehdään kodittomien kierroksia.
Shoreditchin opas Henri

Kodittomien ja ex-kodittomien oppaiden tapaaminen avartaa maailmankuvaa älyttömästi. Ennen kaikkea noilta kierroksilta oppii sen, että meitä ja kodittomia erottaa toisistaan ainoastaan hyvä tuuri ja onnekkuus. Kuka tahansa voi päätyä kodittomaksi, jos elämä  alkaa kolhia yllättäen. Sekä Henrin että Vivin tapauksissa kodittomuuteen johti avioero ja sen jälkeinen hetkellinen henkinen romahdus. Molemmat oppaat ovat hyvä esimerkki siitä, että kaikki kodittomat eivät suinkaan ole narkkareita tai alkoholisteja, vaan tavallisia työssäkäyviä ihmisiä.

Henrin kertoman mukaan Lontoon Hackneyn alueella on rikos olla koditon. Jos poliisit näkevät kodittoman harhailevan Hackneyn kaduilla, he pidättävät tyypin ja vievät oikeuden eteen, joka lätkäisee kodittomalle tuntuvat sakot kodittomuudestaan. Poliisitkin ovat pahoillaan joutuessaan kohtelemaan kodittomia niin, mutta eivät mahda tilanteelle mitään, sillä heiltä vaaditaan tuloksia. Kaikista älyttömintä on se, että Henrillä olisi periaatteessa nykyään varaa vuokrata jo oma asunto, mutta hän ei pysty sitä tekemään tuhansien puntien maksamattomien sakkojen takia. Hänetkin on nimittäin napattu monta kertaa kiinni Hackneyn kaduilta.

Yhteiskunnallisen kritiikin lisäksi kierroksella tuli selväksi, että Shoreditch on äärimmäisen mielenkiintoinen alue. Henrin mukaan yllä olevissa kuvissa näkyy entisaikojen yksityinen mafiapankki, jolla oli kulta-aikanaan paremmat turvatoimet kuin itse Buckinghamin palatsissa.

Tässä kuvassa näkyvän rakennuksen väitetään puolestaan olevan entinen, hyvin salainen MI5:n rangaistuslaitos, joka toimi aikana, jolloin Shoreditchissa oli pelkästään tehtaita ja teollisuutta.

Shoreditch on kuuluisa katutaiteestaan ja pienistä taidegallerioistaan. Kierroksen aikana tsekkasimme katutaiteen parhaimmat palat. Kuvanveistäjäksi, maalariksi ja sisustajaksi kouluttautunut Henri näytti meille myös oman taideteoksensa matkan varrelta. Henrin sympaattinen ja hymyn huulille tuova taideteos löytyy yläpuolelta, vasemman puoleisesta kuvasta.



Kierroksen aikana nähtiin myös runoilija William Blaken hauta, Shakespearen ensimmäinen Lontoon teatteri sekä koulu, jossa pystyy opiskelemaan tutkinnon sirkustaidoista.

Että tällaisia ovat nämä kodittomien turistikierrokset - kaikkea muuta kuin tavallisia ja tylsiä! Kannattaa laittaa korvan taakse, jos yhtään kiinnostaa. Muista kaupunginosien kierroksista en osaa sanoa mitään, mutta sekä Covent Garden että Shoreditch olivat huippuja! Covent Gardenin kierroksella käytiin enemmän läpi asunnottomuutta sekä kodittomien arkea. Viv esitteli muun muassa kodittomien yöpaikkoja, selviytymiskeinoja, mistä sai ruokaa tai miten talvesta ja kylmistä öistä selvittiin. Henri puolestaan keskittyi enemmän yhteiskuntakritiikkiin, kodittomuuteen yleisellä tasolla sekä Shoreditchin esittelyyn. Kierrokset olivat erilaisia ja siksi eri tavalla hyviä. Minulle toimi ehkä paremmin Covent Gardenin kierros - jos siis aikaa olisi vain yhteen. 

2 kommenttia:

  1. Varmasti todella mielenkiintoinen kierros, tuollaiselle minäkin voisin lähteä. Ihan kammottavaa tuo kodittomien sakottaminen - ei mitään järkeä koko touhussa! Käytännössä siis varmistetaan vain että onpahan koditon jatkossakin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin aivan pöyristynyt, kun kuulin siitä, että kodittomalle voidaan määrätä sakot kodittomuudesta. Niin älytöntä! Ja yritäpä siinä rakentaa sitten uutta elämää, kun vihdoin pääsee jaloilleen.

      Poista