lauantai 15. maaliskuuta 2014

Tate Modern

Tate Modern on yksi maailman johtavista modernin taiteen museoista. Fyysisesti galleria sijaitsee entisen voimalaitoksen tiloissa.

Vietin erään kolean helmikuisen lauantai-illan kiertelemällä ympäri Tate Modernia muutaman muunkin ihmisen kanssa (niitä oli ehkä noin tuhat). Museon pysyviin näyttelyihin pääsee ilmaiseksi, joten päätin kiertää vain ilmaiset galleriat ajan ja rahan puutteen vuoksi.

Museosta löytyy kansainvälistä nykytaidetta. Esillä on  taideteoksia muun muassa sellaisilta suurtaiteilijoilta kuin Claude Monet, Salvador Dalí, Pablo Picasso ja Andy Warhol.

Erikoista mun silmääni oli se, että näiden supertaiteilijoiden superteosten jälkeen en oikein vaikuttunut mistään muusta. Esimerkiksi Lissabonin nykytaiteen museossa Berardossa sekä Århusin Arosissa oli paljon kekseliäämpää ja pysäyttävämpää nykytaidetta tuntemattomammilta taiteilijoilta. Tate Modernissa nykytaide oli (ja edelleen nimekkäitä taiteilijoita lukuunottamatta) paljon tylsempää ja ennalta-arvattavaa. 


Kannatti siellä kuitenkin ehdottomasti käydä. Pablo Picasso ei pettänyt tälläkään kertaa. Ja rakennus on ehdottomasti jo pelkästään näkemisen arvoinen. Lapsiperheet olivat tulleet viettämään museon aulaan aikaansa. Lapset olivat aivan innoissaan sisätuloaulan kaltevasta lattiasta ja monella näytti olevan mukanaan pikkuautoja, joita saattoi laskea lattiaa pitkin. Jos ei pikkuautoja ollut mukana, lapsista oli kiva myös itse pyöriä mäkeä alas.

Voimalaitoksen parvekkeelta avautuvat upeat näkymät jokivarteen. Ylimmäisen kerroksen kahvilasta ja ravintolasta olisivat olleet vielä paremmat näkymät.


Tate Modern on muina päivinä auki kello 18 asti, mutta perjantaisin ja lauantaisin nykytaidetta pääsee ällistelemään kello 22 saakka. Museon pihalla kasvaa suomalaiselle niin tuttuja, rakkaita ja kodin mieleen tuovia puita - koivuja.

Lontooseen on saapunut kevät. Pitäisi mahdollisimman pian päästä tarkistamaan, että versovatko Tate Modernin koivut jo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti