maanantai 28. syyskuuta 2015

Islannin vesiputoukset

Luulenpa, että Islanti olisi vesiputousten EM-kilpailuissa aika voittoisa. Eurooppalaisessa mittakaavassa maan vesiputoukset ovat nimittäin aika huimia. Jopa minä lämpenin muutamille putouksille, vaikka yleisesti ottaen en ole mitenkään erityisen innoissani päästessäni katsomaan veden valumista kallionseinämää pitkin.

Seuraavaksi esittelyssä on siis Islannin vesiputousten parhaimmisto:  

Hraunfossar, Länsi-Islanti

Vesiputouksen sijasta kyseessä oli enemmänkin monien vesiputousten yhtenäisenä jatkuva sarja. Vesi valui alas laajalta alueelta pitkin kivettynyttä laavapeltoa. Veden väri oli upean turkoosi. Hraunfossar oli häkellyttävän kaunis paikka.


Seljalandsfoss + Gljúfrabúi, Etelä-Islanti

Mielestäni hienoin putous koko matkallamme oli Seljalandsfoss, jossa pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni kävelemään vesiputouksen taakse. Matka sinne muodostui varsin märäksi, sillä 60 metriä korkea ja 25 metriä leveä vesiputous pärski pisaroita ja vesihöyryä ympäriinsä. Tunne vesiputouksen takana oli aivan mahtava, kun pääsi seisomaan niin lähelle voimakasta ja kaunista putousta.

Seljalandsfossin vierestä löytyi myös Gljúfrabúin vesiputous, joka sijaitsee luolassa (oikeanpuoleinen kuva). Sinne pääsee kahlaamaan jokea pitkin. Gljúfrabúikin oli aivan käymisenarvoinen paikka (ja muutaman reissukumppanini mielestä jopa Islannin kaunein putous).

Gullfoss, Golden Circle

Gullfoss eli kultainen putous muodostuu kahdesta erillisestä putouksesta, joiden korkeudet ovat 11 metriä ja 21 metriä. Vesiputous sijaitsee Islannin tunnetuimman matkailureitin, Golden Circlen, varrella aika lähellä pääkaupunkia. 

Dettifoss, Pohjois-Islanti

Tällä vesiputouksella on aihetta ylpeilyyn, sillä se on virtausmäärältään Euroopan suurin (200 m³/s ).

Paikan päällä riitti niin vedenpauhua kuin ilmassa leijailevaa kosteuttakin. Kauaa ei tarvinnut odotella, kun ulkovaatteita jo koristi pysyvä vesipisarapeitto, ja naamasta sai pyyhkiä vettä jatkuvasti.

Goðafoss, Pohjois-Islanti

Goðafoss eli "Jumalten vesiputous" on 12 metriä korkea ja 30 metriä leveä. Putous on ilmeisesti parhaimmillaan aurinkoisella säällä, selkeää taivasta vasten. Pilvisyys jotenkin varasti puolet putouksen väreistä - tai ainakin siltä se tuntui.

--

Kauneus on muuten niin katsojan omissa silmissä. Mietimme 12 hengen reissuporukalla kaikista kauneinta näkemäämme islantilaista vesiputousta, mutta mielipiteet hajaantuivat samaan tapaan kuin oppilaat koulupäivän päätyttyä. Kahdestatoista ihmisestä vain ehkä yksi tai kaksi taisi olla samaa mieltä kanssani, että Seljalandsfoss olisi ollut kaunein putous.

Joka tapauksessa Islanti näytti minulle sen, että myös Euroopasta löytyy näyttäviä ja mieleenpainuvia vesiputouksia, joita kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti