torstai 15. tammikuuta 2015

Kensington PalaceLokakuussa Lontoossa juhlittiin pyöreitä vuosia täyttänyttä äitiäni. Isä osti lennot ja majoituksen äidille syntymäpäivälahjaksi, ja niinpä päästiin viettämään kolmestaan äidin synttäreitä.

Juhlahumua jatkui neljän päivän verran, ja tavoitteena oli käydä mahdollisimman monessa synttärisankarin toivenähtävyydessä. Äiti rakastaa ihan kaikkea kuninkaallisiin liittyvää ja lisäksi myös historiaa, joten kohteemmekin olivat sen mukaisia. Prinsessa Diana on äidin kestosuosikki kuninkaallisista, ja Dianan lisäksi äiti on hulluna sekä herttuatar Catherineen että prinssi Georgeen. Siksipä teitä ei varmaan yllätä, että suuntasimme kulkumme Kensingtonin palatsiin, joka oli Dianan entinen asunto ja Katen, Williamin ja Georgen nykyinen asunto.

Osa Kensingtonin palatsista on avoinna yleisölle. Tiloissa järjestetään erilaisia vaihtuvia sekä pysyviä näyttelyitä. Meidän aikanamme linnassa oli neljä eri näyttelyä, joista yhdessä esiteltiin Iso-Britannian kaikki George-kuninkaat, toisessa oli näytillä Elisabetin ja Dianan pukuja ja kolmannessa ihasteltiin kuningatar Viktorian ja hänen miehensä rakkaustarinaa.

Vierailu palatsissa oli yllätyksekseni todella viihdyttävä. Oli kiva nähdä Dianan pukuja, joista suuri osa oli itsellenikin tuttuja tv:n ja lehtien välityksellä.

Jo mainittujen kuuluisien entisten ja nykyisten asukkaiden lisäksi myös kuningatar Viktoria syntyi ja vietti lapsuusvuotensa Kensingtonin palatsissa. Sympaattisessa Viktoria -näyttelyssä oli esillä Viktorian leluja ja huonekaluja, valokuvia, rakkauskirjeitä sekä päiväkirjamerkintöjä rakkaasta Albertista. Viktorian kirjoitukset kertoivat tositarinan rakastuneesta ja hullaantuneesta naisesta, joka kävi todella kuumana komeaan Albertiinsa.

Muun muassa Mondon matkaoppaassa Kensingtonin palatsia pidettiin koruttomana ja tylsänä paikkana, mutta meistä linna oli koristeellinen, hieno, monipuolinen ja vanha. Yleisö pääsee kiertelemään ihan palatsin vanhimmissa osissa, jotka on rakennettu 1600-luvun lopulla. Jokainen hallitsija on tehnyt Kensingtonin palatsista omannäköisensä, ja linnaa on laajennettu moneen otteeseen. Siksi palatsista löytää vaikka mitä eri tyylisuuntia.

Kensingtonin palatsin lisäksi kuninkaalliset -teemalla vietetty synttäriloma piti sisällään muun muassa käynnit Madame Tussaudsin vahakabinetissa (erityisesti kuninkaalliset vahanuket), St Paulin katedraalissa (Dianan ja Charlesin häät vuonna 1981), Harrodsilla (Diana ja Dodi Memorial) sekä Tower of Londonissa (muut kuninkaalliset ja kruununjalokivet). Täytyy tosin myöntää, että pidimme yhtenä iltana isän kanssa taukoa siniverisistä, kun kipaisimme Stamford Bridgelle seuraamaan Mestarien liigan ottelua Chelsea vastaan NK Maribor (ei kuninkaallisia, paitsi kuninkaallista kohtelua katsomosta saanut Didier Drogba).

2 kommenttia:

  1. Täälläkään en oo käynyt, mutta onnistuit herättämään mielenkiinnon! - Elina

    VastaaPoista