tiistai 10. helmikuuta 2015

Lempimusikaalit Lontoossa

Photographs by Manuel Harlan; Made in Dagenham  
Photographs by Manuel Harlan; Made in Dagenham

Lontoon teatteri- ja musikaalitarjonta on tunnetusti maailman parasta, ja teatterialalla menee Lontoossa hirvittävän hyvin. Ilta illan jälkeen teatterit vetävät väkeä sisäänsä kuin kärpäsiä, ja suuren luokan näyttelijätähdet saapuvat mielellään Lontooseen esiintymään uusissa teatterituotannoissa.

Koska Lontoon kulttuuritarjonta on niin mieletöntä, olisi miltei rikos olla käymättä teattereissa ja musikaaleissa, kun kerran Lontoossa sattuu asumaan.

Vuoden paras musikaali oli minusta ehdottomasti uusi tulokas, Made in Dagenham, joka kertoo siitä, miten autotehtaassa työskentelevät naiset saavuttivat tasa-arvoisen palkan tehtaan miesten kanssa. Julkkistähtenä musikaalikomediassa loisti Gemma Arterton, joka näytteli pääosan Made in Dagenhamissa.
Photographs by Manuel Harlan; Made in Dagenham 
Photographs by Manuel Harlan; Made in Dagenham

Tarina oli koukuttava ja historiallinen sekä perustui tositapahtumiin. Näytelmän sanoma oli tärkeä ja musiikki tarttuvaa. Näyttelijät olivat hyviä, ja lisäksi musikaalin lavastus oli hienoin, mitä olen ikinä nähnyt! Katsojat fiilistelivät koko esityksen ajan, nauroivat ääneen ja nousivat taputtamaan seisaaltaan esityksen päätyttyä. Toivon tosi paljon, että musikaali saa jatkoa ja jää pysyvästi Lontoon musikaalitarjontaan. Jos Lontoossa on aikaa vain yhteen musikaaliin, lähtisin tästä liikkeelle. 

Toinen aivan ihana musikaali, jonka kävin katsomassa, oli Once. Näytelmä kertoo rakkaustarinan maahanmuuttajatytön ja irlantilaisen katusoittajan välillä. Musikaali oli kaunis, musikaalinen ja herkkä, mutta myös hauska. Paljon hauskempi ja parempi kuin elokuvaversio, lisäävät ne ihmiset, jotka ovat nähneet sekä musikaalin että elokuvan (itse en ole nähnyt elokuvaa).
Photographs by  Frank Ockenfels/Matt Crockett/Brinkhoff/Mögenburg; Once   
Photographs by  Frank Ockenfels/Matt Crockett/Brinkhoff/Mögenburg; Once


Minulla oli suuri onni työskennellä samassa työpaikassa kahden teatterifriikin assarin kanssa, joilta sain parhaimmat vinkit ja ohjeistukset Lontoon musikaali- ja teatterielämään.

Ensinnäkin halvimmat liput saa teatterin omalta lippuluukulta. Lähes jokainen teatteri tarjoaa muutamia päivälippuja saman päivän esitykseen heti avattuaan ovensa, yleensä kello 10 aikaan aamusta. Päiväliput ovat halvempia, ja niillä pääsee hyville paikoille istumaan, yleensä jopa eturiviin. Jotkut näytelmät ovat niin suosittuja, että tavalliset liput ovat loppuneet jo aikoja sitten. Noissa tapauksissa ainoa mahdollisuus on yrittää pyydystää itselleen päivälippu.
Photographs by  Frank Ockenfels/Matt Crockett/Brinkhoff/Mögenburg; Once 
Photographs by  Frank Ockenfels/Matt Crockett/Brinkhoff/Mögenburg; Once

Päivälipun jälkeen seuraavaksi paras vaihtoehto on kävellä edelleen teatterin omalle lippuluukulle ja ostaa sieltä normaalihintainen lippu. Kolmas ja viimeiseksi paras vaihtoehto on Leicester Squarella sijaitseva ainoa virallinen lipputoimisto TKTS, joka myy pitkin päivää lippuja musikaaleihin. Muista paikoista Leicester Squaren ympärillä ei kannata missään tapauksessa lippua ostaa. Lippuarjouksia kannattaa seurata TimeOutin sivuilta.

6 kommenttia:

 1. Tuon Oncen mä kyllä niin haluaisin nähdä joku päivä! Tykkäsin elokuvasta ihan valtavasti. Viime Lontoon reissulla ei sitten ehittykään teatteriin ollenkaan, vaikka se oli niitä harvoja asioita mitä oltiin etukäteen suunniteltu. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissua ei voi ikinä ihan loputtomiin suunnitella, aina tulee niitä muuttujia. Sen sijaan bongasitte kyllä tosi hienoa katutaidetta Lontoon reissullanne, eiköhän se menny taide- ja kulttuurielämyksestä? :) Ja hyvä syy mennä Lontooseen uudestaan tuo Once!

   Poista
 2. Juurikin noin lippujen kanssa. :) Olen muuten illalla menossa katsomaan tuon Dagenhamin, päivälipulla eturiviin, kuinkas muutenkaan. Yritän kouluttaa uudesta assarista teatterikävijää.

  Lontoon teatteritarjonta ällistyttää hyvyydellään ja monipuolisuudellaan. Ja kuten sanoit, se että ihan muutamalla kympillä pääsee katsomaan näyttelijöitä, joita muuten näkee vain leffassa tai telkkarissa. En taida ihan äkkiä toipua viime lauantaisesta The Ruling Classista ja aivan uskomattomasta James McAvoysta.

  On sua niin kova ikis!

  /R

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä kateellinen tuosta McAvoysta ja muutamasta muustakin sun tulevasta teatteriesityksestä - heitetään nyt vaikka "pikku"esimerkkinä BC:n Hamlet :D Mullakin on ikävä sua! Kesäksi oonkin suunnitellu meille Lounais-Englannin autoreissua ;) Hyvä, että koulutat edes yhdestä assarista sun ja SMP:n seuraajaa! E:tä voisit kans vähän töniä teatterin maailmaan.

   Poista
 3. Kiitti huipuista vinkeistä Heli, täytyykin pitää mielessä nää musikaalit kunhan Lontoo kutsuu. Oon nähny ainoastaan yhen musikaalin Lontoossa (Viva Forever, tietty!), ja silloin hain liput juurikin aamukymmeneltä lippuluukulta. Täytyy siis olla myös toukokuussa kärkkymässä, josko meille irtoaisi pilettejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos vinkeistä on vähän apua! :) Odotan jo nyt sun tulevia Lontoo -postauksia!

   Poista