maanantai 1. joulukuuta 2014

Joulumyyjäiset

Aamulla suupieleni kohosivat väistämättä hymyyn, sillä yön aikana kiireinen marraskuu olikin yllättäen vaihtunut joulukuuksi! Kaivoin äitini antaman suklaajoulukalenterin esiin ja avasin ensimmäisen luukun. Suklaata mutustellessani tunsin mieletöntä kiitollisuutta siitä, että Lontoon merimieskirkon työteliäin kuukausi on virallisesti takanapäin.

Marraskuussa nimittäin pidetään merimieskirkon viisipäiväiset joulumyyjäiset, jotka ovat koko vuoden suurin tapahtuma. Kirkon muuttaminen joulubasaariksi ei suju ihan muutamassa päivässä, vaan myyjäiset vaativat suurta etukäteisjärjestelyä. Tuhannen ja yhden valmistelutyötunnin jälkeen kirkon työntekijät siirtyvät samalta istumalta myyjäismoodiin, joka tarkoittaa vähintään kymmenentuntista työpäivää, kuuden tunnin yöunia ja seuraavana päivänä mahdollisesti vielä pidempää työpäivää.

Hirveästä työmäärästä huolimatta joulumyyjäiset ovat vuoden odotetuin ja kivoin tapahtuma. Ihmiset ovat hyväntuulisia ja joulumieli tarttuu väistämättä itsellekin. 
Saimme Suomesta kaksi kontillista tavaraa, jotka mukavasti täyttivät koko kirkkosalin. Samalla kirkko koristeltiin joulukuntoon.

Joulumyyjäisajan kiireisyydestä kertonee parhaiten se, että normaalina kiireisenä viikonloppuna meillä käy päivässä noin 100-200 ihmistä. Viisipäiväisten joulumyyjäisten aikana väkeä tupsahteli ovista ja ikkunoista yli 9 000 verran, joista 3 000 kävi pelkästään lauantain aikana. Ensimmäistä kertaa tämän vuoden aikana jouduimme asettamaan portsarin ovelle, joka säännösteli sisällä olevaa väkimäärää.

Minun vastuualueeni oli grilli, jossa ruokimme satoja nälkäisiä myyjäisvieraita makkaralla ja muusilla, poronkäristyksellä sekä lihapiirakoilla. Päivien kuluessa minusta ja grillistä tuli oikein hyvät ystävät, vaikka aluksi meinasin menettää hermoni itsepäiseen ja huonosti syttyvään laitteeseen.
Paikan päällä oli tietenkin myös muumi sekä joulupukki, jotka saivat lapset kiljumaan riemusta sekä itkemään pelosta.

Meidän myyjäisten lisäksi kadulla järjestettiin skandinaaviset joulumarkkinat, joihin osallistuivat lähes kaikki Pohjoismaat omien herkkujensa ja tavaroidensa kanssa. Ruotsin kojulta ostin muun muassa ihania Djungelvrål -salmiakkeja, kun meidän omasta kaupasta niitä ei löydy.

Joulumyyjäisten päätyttyä oli aika suunnata katse Kauneimmat Joululaulut -kiertueeseen, joka alkoi marraskuun viimeisenä viikonloppuna Skotlannista ja Irlannista. Minä olin mukana Skotlannin porukassa ja kotiuduin sieltä eilen. Huomisessa postauksessa on siis luvassa fiilistelyä Glasgown ja Edinburghin Kauneimmista Joululauluista.

Pakko muuten hehkuttaa joulumyyjäisissä olleista piparipullista, joita meidän leipurimme loihti myyjäiskahvilaamme joka päivä. Voiko herkku mennä mitenkään pieleen, jos leipomuksessa yhdistyy sekä pipari- että pullataikina? Oli ihan törkeän hyvää!

2 kommenttia:

  1. Mua taas hymyilyttää se, että sulla on niin auvoiset muistot joulumarkkinoista! :D äkkiä unohtui kipeät jäsenet ja vaativat asiakkaat. Mutta kyllä, siellä oli tosi mukavaa ja joululauluhetkemme painui visusti reissumuistoihini. Kiitos vielä viime viikosta! Seison täällä pimeällä kärsämäen smarketin pihalla ja odotan miestäni töistä. Armotonta reissu-uupumusta ollut ilmassa joten lähdin pikku iltakävelylle. On jo pikku ikävä sinua ja Lontoota! - E

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne muistot nyt niin auvoisat oo ku annan ymmärtää, mutta blogi ei oo ehkä ihan oikea paikka pahimmista traumoista purkautumiselle ;) Ihana, että sulla on ikävä mua sekä Lontoota! Kertoo että oli ihan onnistunut reissu! Kiitos vapaaehtoiselle laulajalle!

      Poista