maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kodittomien Lontoo

Täysin erilaisen ja ennenkokemattoman Lontoon voi nähdä kodittomien ja ex-kodittomien opastamilla kävelykierroksilla.

Ylen Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja tuli tekemään Merimieskirkolle juttua etäsuomalaisista. Sen lisäksi Puoli seitsemään kuvattiin juttu Lontoon kodittomien kaupunkikierroksesta. 

Yle tarvitsi kierrokselle mukaan toimittajan lisäksi muutamia "feikki"turisteja, jotta kuvaustilanne saatiin mahdollisimman aidon näköiseksi. Toimittaja värväsi kourallisen kirkon työntekijöitä mukaan kuvauskeikalle. Palkaksi saimme osallistua Ylen kustantamaan kodittomien kaupunkikierrokseen. Ja kyllä kannatti lähteä "extraksi". Kyseessä oli nimittäin yksi mielenkiintoisimmista kaupunkikierroksista, missä olen eläessäni ollut mukana!

Lontoossa asuu noin 5 000 koditonta. Meidän opas Viv eli kymmenisen vuotta asunnottomana, ennen kuin sai muutama vuosi sitten pysyvän kodin itselleen.


Superhyvä oppaamme, ex-koditon Viv. 


Norjalaissyntyinen Viv on asunut Lontoossa vuodesta 1975 lähtien. Kodittomaksi hän joutui, kun pitkä suhde päättyi ja hän joutui lähtemään kumppaninsa asunnosta. Aluksi hän asui ystäviensä luona, kunnes muutaman vuoden sohvaelämän jälkeen Viv joutui muuttamaan kadulle.

Parituntisen kierroksen aikana kuulimme paljon juttuja Lontoon kodittomista, mutta samalla Viv kertoi myös hauskasti menneestä ajasta ja historiallisista kohteista.

Kierroksemme alkoi  juuri tästä kohtaa, Templen metroaseman viereisestä puistosta.

Vivin takana näkyvä penkki toimi pitkään Vivin "kotina". Templen puistossa asui pieni määrä kodittomia, joille oli jokaiselle oma penkkinsä.

Puistot ovat kuulemma kodittomille siitä hyvä yöpymispaikka, että ne ovat yleensä aidattuja ja ne suljetaan yleisöltä yöksi. Kodittomat saavat viettää yönsä rauhassa, eikä tarvitse pelätä väkivaltaa tai ryöstetyksi tulemista. Aamuisin kun portit avataan, kodittomat keräävät tavaransa ja siirtyvät päivän ajaksi muualle.

Viv pääsi Templen puistoon asumaan tavattuaan miehen, joka asui siellä. Aina, kun joku koditon halusi lähteä puistosta lopullisesti pois, pidettiin illalla kokous asiasta kaikkien samassa puistossa asuneiden asuintoverien kanssa.
Yksi Vivin lukuisista yöpymispaikoista oli tämän sillan alus. Paikka oli kätevä, sillä ilmainen juoma- ja peseytymisvesi tuli samasta paikkaa.

Yleensä kodittomat siivosivat jälkensä heti herättyään, mutta eräs sillan alla nukkuneista ei kokenut siivoamista tarpeelliseksi. Siitä syystä lontoolaiset hermostuivat sillan alla vallinneesta sotkusta ja kodittomat häädettiin pois. Viv joutui etsimään uuden yöpaikan.

Vivin mukaan kodittomien on parempi olla yhdessä kuin yksin, koska silloin pystytään tarkkailemaan paremmin uhkatekijöitä.

Vilkkaasti liikennöidyt kadut, kuten Covent Gardenin ympäristö, ovat paljon parempia yöpaikkoja kuin syrjäiset kujat. Uhkaavissa tilanteissa apua on helpommin saatavilla ja avunhuudot kuuluvat ihmisten korviin.
Jos erilainen Lontoon kaupunkikierros kuulostaa kiinnostavalta, niin kodittomien kaupunkikierroksista löytyy lisätietoa osoitteesta www.unseentours.org.uk. Kierroksia voi varata privaatisti tai osallistua yleiseen kierrokseen. Joihinkin on ilmoittauduttava netissä erikseen, mutta osaan kierroksista voi osallistua vain kävelemällä tapaamispaikalle.

Puoli seitsemän -ohjelmaan tehty juttu on nähtävillä Yle areenassa 26.2.2014 julkaistussa ohjelmassa (kohdasta 20:30 eteenpäin). Kahden tunnin kaupunkikierros on tiivistetty siinä viiteen minuuttiin todella surkealla tavalla. En muista viime aikoina pettyneeni mihinkään niin pahasti kuin Ylen tekemään lopputulokseen opaskierroksesta (noh, ehkä olympialaisissa tuli muutama samankaltainen pettymys).

En juuri näy jutussa, mutta hetken ajan mut voi tunnistaa metritolkulla jatkuvasta väkäleuasta, jota ikävä kyllä ei voi vetää sisään samaan tapaan kuin vatsaa voi. Sen lisäksi voitte nähdä mun mustan Fjällrävenin repun keinuvan sinne tänne mun selässä, kun kävellään.

Loppukommenttina sanottakoon, että kodittomien kierroksen päivä oli yksi Lontoon kylmimmistä ja tuulisimmista päivistä, mutta kenellekään meistä ei tullut mieleenkään valittaa vilusta ja viimasta siinä vaiheessa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti