sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Cabmen's Shelter

Lontoon katujen varsille kätkeytyy 13 huomaamatonta, pientä ja vihreää rakennusta, joita on vaikea huomata, jos niiden olemassaolosta ei tiedä mitään.

Pienet mökit ovat taksimiehille rakennettuja suojia, joita on ollut Lontoossa vuodesta 1875 asti.


Virallinen tarina kertoo, että vihreät mökit rakennettiin palvelemaan hevosvaunujen kuljettajia. 1800-luvulla laki kielsi kuljettajaa jättämästä ajoneuvoa yksin. Ilman valvontaa hevonen ja rattaat olisivat todennäköisesti päätyneet varkaiden käsiin hyvin nopeasti. Pitkät odotukset, kun herrasväki oli esimerkiksi juhlimassa, olivat kuskeille huonolla ilmalla hyvin ikäviä. Sade ja tuuli, kylmettyminen, märät vaatteet ja ruoan puute vaivasivat odottavia ajureita. Vuonna 1875 katujen varsille perustettiin ensimmäiset Cabmen's Shelterit, jotka saivat olla ainoastaan yhtä pitkiä ja leveitä kuin hevosen ja kärryjen muodostama kombinaatio. Pieniin sisätiloihin mahtui kymmenkunta taksikuskia, jotka saivat sisällä lämmintä ruokaa ja päivän lehtiä luettavakseen.


Epävirallinen tarina taksisuojien perustamisesta kertoo, että vuonna 1875 Shaftesburyn jaarli yritti epätoivoisesti etsiä itselleen taksia Lontoosta. Myöhäisenä iltahetkenä ei ollut mitenkään helppo tehtävä löytää vuokravaunuja ja kuljettajaa, mutta kun sellaisia lopulta löytyi, kuljettajat olivat jo niin juovuksissa, ettei ajamisesta tullut mitään. Pitääkseen itsensä lämpiminä ja vähemmän tylsistyneinä, kuskit ryyppäsivät pitkin iltaa kuljetettaviaan odotellessa. Kuskien käytöksestä huolestueena Shaftesburyn jaarli päätti perustaa taksikuskeille omia suojia, joissa alkoholinjuonti ja uhkapeli oli tiukasti kielletty. Vuosien 1875 ja 1914 välissä vihreitä mökkejä rakennettiin ympäri Lontoota yhteensä 61 kappaletta. Tänä päivänä suojia on jäljellä enää 13, ja ne ovat suojeltuja rakennuksia. 

Edelleenkin taksikuskit käyvät hörppimässä kupposen kahvia Cabmen's shelterin sisällä ja vaihtavat kuulumisia muiden kuskien kanssa.

Tähän mennessä olen bongannut katujen varsilta kolme Cabmen's shelteriä. Kun tarinan tuntee, kaduilta alkaa erottaa sympaattiset vihreät rakennukset.


6 kommenttia:

 1. Uijui miten mahtavia nuo onkaan, vähän nää oot kyllä kunnon Lontoo-tietäjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon matkaoppaiden suurkuluttaja + imutan kaiken mahdollisen infon työkavereilta. Sitten voin päteä saamillani tiedoilla omassa blogissa ;)

   Poista
 2. En ikinä huomannut vihreitä pikkutaloja! Ehkä ens kerralla. Sun väsymätön uteliaisuus nykyistä kotikaupunkiasi kohtaan saa minut hengästyneeksi! Sinne tosiaan pitäisi tulla kuukausiksi vierailulle.... Kiitos Heli, teit taas maanantai aamuni siedettäväksi. - Elina

  VastaaPoista