torstai 24. huhtikuuta 2014

Kelluva paviljonki keskellä Lontoota

Suomen Lontoon instituutti ja brittiläinen arkkitehtuurikeskus Architecture Foundation järjestivät nouseville suomalaisille arkkitehdeille kilpailun, jonka  voitti arkkitehtiylioppilaiden Erkko Aartin ja Arto Ollilan ehdotus kelluvasta paviljongista.

Helmikuussa vietettiin Viewpoint-paviljongin avajaisia Lontoon Camley Streetin luonnonpuistossa lähellä King's Crossin asemaa. Viewpointin tarkoituksena on tarjota tilat oppimis- ja työpajakäyttöön sekä luoda arkkitehtuurinen maamerkki King's Crossin kiireiseen ympäristöön.Kelluva näköalapaikka rakennettiin London Wildlife Trustin omistamaan luonnonpuistoon. Viewpointin tarkoituksena on nostaa suomalaisen arkkitehtuurin näkyvyyttä Englannissa. Inspiraation lähteenä on se, että Viewpoint muodostaisi Camley Streetin luonnonpuistoon oman saaren, joka luo uudenlaisen elinympäristön puistoon ja tekee näkyväksi ihmisen ja luonnon välistä suhdetta.


Hankkeesta uutisoitiin laajasti, ja paviljonki tunnetaan hyvin ainakin Lontoossa asuvien suomalaisten keskuudessa. 

Siksipä olikin perinkummallista, että Viewpointille ei ollut puistosta minkäänlaisia opasteita, kun Emin kanssa lähdimme sitä etsimään maaliskuun lopussa. Opasteiden puuttumisen lisäksi paviljongille johtavat polut oli suljettu puomein ja aidoin. Emme antaneet muutaman aidan lannistaa itseämme, vaan pompimme yli ja ali esteiden.

Myös kelluva paviljonki oli eristetty nauhoin, joten emme uskaltaneet testata kelluiko se oikeasti vai ei. Tyydyimme kuvaamaan rakennusta rannalta. Viewpoint oli selvästi ollut hylättynä jo pidemmän aikaa, rakennelma oli todella likainen ja jotenkin yksinäisen ja hylätyn oloinen. 

En tiedä vieläkään, mikä oli vialla ja miksi paviljongista ei oltu pidetty huolta. Rakennelma sijaitsee hienolla paikalla, se sopii ympäristöön tosi hyvin ja siellä olisi mukava istua ja katsella lintuja ja kuunnella veden solinaa.

Myös Camley Streetin luonnonpuisto oli tosi sympaattinen alue. Toisin kuin muut trimmatut ja puunatut puistot Lontoossa, tämä puisto oli jätetty luonnontilaan. Jotenkin paikka muistutti Suomen metsää, tosin ihan mikrokoossa. 


Suosittelen ehdottomasti käymään Camley Streetin luonnonpuistossa, varsinkin jos kaipaa luontoa ympärilleen. 

Tietenkin vähän harmittaa, jos paviljonkia ei ole vieläkään saatu kuntoon. Idea Viewpointille on tosi hyvä, toteutus pitäisi vain saattaa loppuun asti. 

4 kommenttia:

 1. Jos tuun Lontooseen, niin mennäänkö tuonne luonnonpuistoon sitten? Lena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mennään. Mut sen lisäksi aion viedä sut kaikille kivoille Lontoon markkinoille, mitä et viime kerralla ehtiny tehdä. Ainaki Camden Town ja Brick Lane Market on ehdottomia!

   Poista
 2. Alkopa tekeen mieli Londoniin, näin kesken yövuoron. Toki täälläkin on hauskaa.

  VastaaPoista